Ahojte priatelia
Boris Bajer je odborník na výživu. Vyštudoval všeobecné lekárstvo, je fyziológ aj patofyzilóg. Možno vás takýto hosť v Klímapodcaste prekvapí, ale to, čo jeme, s klímou veľmi súvisí.
Prejdeme vegetariánstvo aj vegánstvo, kedy s nimi začať a na čo si dať pozor, aby boli zdravé. Rozprávame sa o tom, ako vyhadzovať čo najmenej jedla a či sú mrazené potraviny nezdravé, alebo je to mýtus. A či aj u nás platí, že obezita je skôr problémom chudobných ľudí a ak áno, ako sa dá jesť zdravo aj za málo peňazí.
Preberáme lokálne potraviny aj slovenské superpotraviny, aj to, ktoré bio sa oplatí kupovať naozaj bio a ako sa zbaviť postrekov, ktoré sú na ovocí či zelenine.
Čo robiť, keď máte chuť na sladkosti, ale chcete zdravšiu alternatívu ako napolitánky z obchodu?
Čo spôsobuje nadmerné jedenie mäsa?
A samozrejme sme nemohli obísť ani jedlo budúcnosti. Bude to hmyz, riasy alebo umelé mäso? Alebo všetko, čo je dobré a máme to jesť, nám už dala príroda?
Na boj s klimatickou zmenou budeme musieť byť fit aj psychicky. Ako jedlo vplýva na našu odolnosť a náladu a čo jesť, aby sme si v tomto smere pomohli?
Na všetky tieto otázky odpovedá Kataríne Kozinkovej v šiestej epizóde tretej série Klímapodcastu denníka SME jej hosť Boris Bajer.
Link na jeho podcast:
https://podcasts.apple.com/sk/podcast/kl%C3%ADmapodcast/id1539178415?i=1000547608951