Produkty / Syr na GRIL
Syr na GRIL
Slováci majú radi vyprážaný syr, je to jedlo študentov? Podľa nás je náš syr vhodný tak k hranolkam a tatarke ako i na plátky narezaný na šaláte, prípadne len tak ako pochutina ugrilovaný na párty.
Aj keď sú u nás stále najpopulárnejšie hermelíny alebo syry typu camembert s ušľachtilou plesňou na povrchu, najlepšie znáša žiar grilu pôvodom cyperský syr Halloumi. Svetlo biely syr, ktorý "vŕzga medzi zubami", vydrží veľké teploty a na jeho povrchu bude krásne poznať tmavo hnedé prúžky grilovacej mriežky. Nemusí sa teda baliť do trojobalu ako mäkký ementál.
V našej mliekarni priali ako výzvu jedného šéfkuchára, keď mi medzirečou povedal: "vyrobte slovenský syr podobný vlastnoťami ako halloumi a ja ho budem používať." Nebolo to ľahké, pretože sme sme poznali šéfkuchárove nároky. Študovali sme, robili sme skúšky vo výrobe a po 2 mesiacoch sme vytvorili syr z kravského mlieka vhodný na gril alebo panvicu. Z tohoto syra vždy vykúzlite dokonalý pokrm, zdravý, ľahlo straviteľný a výživný. Dobrú chuť!
Tento syr servíruju aj v reštauraciach:
Pinus v Demänovej https://demanovarezort.sk/restauracia-pinus/
Slowenska v Starom Smokovci https://www.slowenska.sk
Reštauracia Palma https://www.pizzapalma.sk/pizzeria/kontakt